Gå til indhold
©  Foto:

Balling Nedermølle/Overmølle

Er du kørende i bil kan du parkere på P-pladsen ved Balling Bypark (på Nørregade).

Stien er afmærket og starter på Nyvej overfor Plejehjemmet. Turens første del går gennem opdyrket landbrugsland med smuk udsigt over det åbne land. Efter et par kilometer kommer man til et engareal hvor stien går gennem et skønt naturområde og stien løber også gennem et tæt stykke nåleskov. Lige efter dette skovområde krydses landevejen og stien fortsætter langs en markvej et kort stykke. Herefter fortsætter stien langs et vandløb med enge og et meget smukt landskab formet af istiden for ca. 12.000 år siden. Der er stadig spor efter 3 møller, som gennem tiden har været i engene. Vandmøller kendes fra omkring 1100 tallet og her på stedet har vi de første optegnelser fra 1393, hvor Balling Nedermølle nævnes i et skøde. Nedermøllen er således nævnt før Spøttrup Borg i historien. 

Det er også mærkeligt at tænke på i dag, når man går langs den beskedne å, der går langs en del af naturstien, at dette vandløb kunne forsyne 3 møller med vand. 

Stien slutter ved en asfalteret vej (Nedermøllen) og her drejes til venstre og der fortsætters op ad bakken hvor man på toppen har gården Nedermøllen på sin højre hånd (jo, det er rigtigt, Nedermøllen ligger oppe på bakken, men da Nedermøllen i sin tid lå nede ved åen og var den nederste af de tre vandmøller, giver det mening.

Der fortsættes mod Balling Kirke og grusvejen følges forbi kirken ned til Præstegården. Herfra går der en sti venstre om præstegården og du kommer til Villaparken.

Når du nu alligevel er i Balling så kig ind i Balling Bypark. Det er en meget dejlig park, og du kan evt. nyde din medbragte mad på en af bænkene – eller tag et kig ind i "Pulsen".

Turen er på ca. 7 km.